gehangene

De Gehangene

Wij leven in een maatschappij waarin alles omgekeerd aan het worden is.

Voedsel voedt ons niet meer maar bestaat uit lege calorieen, synthetische additieven en misleidende verpakkingen
De farmaceutische industrie geneest ons niet maar houdt ons ziek
De reguliere geestelijke gezondheidszorg bevrijdt ons niet maar leert ons aanpassen aan een ziek systeem
Scholen leren ons niet zelf na te denken en unieke individuen te zijn maar veranderen ons in uniforme werkers
Politieke leiders leiden ons niet maar parasiteren op ons
De apparaten die bedoeld waren ons te verbinden scheiden ons

the-hanged-man

In de Rider Waite Tarot heeft de kaart van de Gehangene twee gezichten: hij representeert het valse gezicht van de illusie maar ook de weg naar bevrijding. Door op zijn kop te hangen verkrijgt hij een fris nieuw perspectief. Hij kan tot in het hart van de dingen kijken. Hij verkrijgt verlichting.

Deze kaart kan ons laten zien dat, door op onorthodoxe wijze naar de dingen te kijken, door erop te mediteren en te peinzen, vrij van de beperkingen van het conventionele denken, we inzicht verkrijgen. We bevrijden onszelf.

Ik zie deze kaart als een aanwijzing hoe we om kunnen gaan met het feit dat in de wereld van vandaag niets meer is zoals het lijkt. Door illusie te doorzien, door de respectable facade van de gevestigde orde heen te kijken, kunnen we zien wat we echt willen en daarvoor KIEZEN. Het maakt niet uit hoeveel illusies en valse gezichten we op onze weg door de wereld tegenkomen, we hebben altijd de macht om te kiezen. Door de dingen te zien zoals ze werkelijk zijn en bewuste keuzes te maken, bevrijden we onszelf en gaan we weer in onze kracht staan.

Bijvoorbeeld:
Door verpakkingen te lezen en door de valse marketing van de voedingsindustrie heen te kijken, kunnen we ons ervan afwenden en echt voedsel kopen.
Door door de valse beloftes van de farmaceutische industrie en de reguliere gezondheidszorg heen te kijken, kunnen we voor echt genezende paden kiezen.
Door onze smartphones thuis te laten kunnen we naar buiten gaan en ons echt verbinden met de wereld om ons heen.

Zulke bewuste keuzes maken is niet altijd makkelijk. In het begin kost het moeite. Het is makkelijker door het leven te slaapwandelen en de valse facades die ons worden getoond gewoon te accepteren.

Dit wordt nog versterkt door het feit dat we allemaal verslaafd zijn.
We moeten de verslaving opgeven aan suiker, additieven, medicijnen, hersenloos vermaak, en de stimulus van social media die ons vasthoudt door het dopamine pompje in het brein te stimuleren. We zijn op meerdere manieren verslaafd, en afkicken kost moeite en energie.

Maar de beloning is enorm. We krijgen ons leven weer terug. We kunnen weer echt gelukkig zijn, in plaats van de illusie van geluk te ervaren die nooit vervult (zei ik al dat we verslaafd zijn?)
We kunnen elkaar weer echt zien en ons weer echt met elkaar verbinden, met de natuur, met de wereld. Door de schoonheid van een zonsopgang, een bos, de lach van een baby kunnen we een echt verlichtende ervaring hebben.
Geloof me, het is het waard!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s